Varkensrollade

Wat is varkensrollade?

Koopeenvarken.nl rollade

Een varkensrollade kan uit verschillende delen van het varken komen. De rollade kan daarom ook verschillen van smaak en de hoeveelheid vet. Wij van Koopeenvarken.nl halen de rollade uit de rug van het varken. We doorrijgen de rollade met vet, wat het vlees erg smaakvol maakt. Verder voegen we zout, witte peper, koriander, gember, nootmuskaat, foelie en cardamom aan de rollade toe. Een varkensrollade kan zowel in de oven als in de pan bereid worden. Bekijk hieronder de basisbereidingen.

Koop pakket met varkensrollade

Bereiding varkensrollade in de pan

Varkensrollade
  1. Haal het vlees uit de vriezer en laat het ontdooien. Dit doe je door het de avond van tevoren op een bord in de koelkast te leggen. Heb je wat minder tijd? Leg het bevroren vlees dan in een pan met lauwwarm water, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 30 minuten is het dan ontdooid.
  2. Haal de rollade een uur voor het koken uit de verpakking. Leg het op een bord op het aanrecht. Zo kan het vlees rustig op kamertemperatuur komen.
  3. Verhit een braadpan met een klontje boter of twee eetlepels olie op hoog vuur.
  4. Bak de rollade rondom lichtbruin, ook de zijkanten. Gebruik een vleestang of houten spatel en een vleesvork om het vlees te draaien.
  5. Zet het vuur laag en leg een deksel op de pan. Laat het vlees ongeveer 40 minuten sudderen. Draai de rollade regelmatig om.
  6. Klaar? Als je het vlees voorzichtig insnijdt, is deze een beetje wit of lichtroze van kleur. Dan is het gaar.
  7. Haal de rollade uit de pan, dek het af met wat aluminiumfolie en laat het vlees nog even rusten.
  8. Vergeet bij het serveren niet het netje om het vlees eraf te halen!

Serveertip: Wat dacht je van aardappelgratin en sperzieboontjes erbij? Een heerlijke combi!

Bereiding varkensrollade in de oven

Varkensrollade oven
  1. Haal het vlees uit de vriezer en laat het ontdooien. Dit doe je door het de avond van tevoren op een bord in de koelkast te leggen. Heb je wat minder tijd? Leg het bevroren vlees dan in een pan met lauwwarm water, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 30 minuten is het dan ontdooid.
  2. Haal de rollade een uur voor het koken uit de verpakking. Leg het op een bord op het aanrecht. Zo kan het vlees rustig op kamertemperatuur komen.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  4. Bestrooi de rollade met peper, zout en andere kruiden naar keuze.
  5. Zet een braadpan op hoog vuur. Doe een klontje boter in de pan en wacht ongeveer 1 minuut tot de boter gesmolten is.
  6. Bak de rollade rondom lichtbruin, ook de zijkanten. Gebruik hiervoor een vleestang of houten spatel en een vleesvork.
  7. Leg de rollade nu in een ovenschaal en zet deze in de oven.
  8. Laat de rollade ongeveer 45 minuten garen in de oven.
  9. Klaar? Als je het vlees voorzichtig insnijdt, is deze een beetje wit of lichtroze van kleur. Gebruik je een vleesthermometer? Laat deze dan in het vlees zitten terwijl het in de oven staat. Als de kerntemperatuur van het vlees ongeveer 70 graden is, is het gaar.
  10. Haal de rollade uit de oven, dek het af met wat aluminiumfolie en laat het vlees nog even rusten.
  11. Vergeet bij het serveren niet het netje om het vlees eraf te halen!

Serveertip: Serveer de rollade met groente naar keuze. Deze kun je in de oven meebakken, net zo handig!