Varkensmedaillon

Wat is varkensmedaillon?

Een varkensmedaillon is een gesneden varkenshaas. De varkenshaas wordt in plakken van ongeveer 2 cm gesneden, dit heten medaillons. De varkenshaas komt uit de rug van het varken en is een langwerpige spier. Het is een spier die bijna niet actief is, waardoor het vlees erg fijn en zacht is. Het middenstuk van de haas is favoriet, hier worden dan ook de medaillons uitgesneden. Varkensmedaillons kennen veel heerlijke recepten. Bekijk hieronder de basisbereiding.

Koop pakket met varkensmedaillons

Bereiding varkensmedaillon

Koopeenvarken.nl medaillons
  1. Haal het vlees uit de vriezer en laat het ontdooien. Dit doe je door het de avond van tevoren op een bord in de koelkast te leggen. Heb je wat minder tijd? Leg het bevroren vlees dan in een pan met lauwwarm water, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 15 minuten is het dan ontdooid.
  2. Haal de varkensmedaillons een half uur voor het koken uit de verpakking. Leg ze op een bord, op het aanrecht. Zo kan het vlees rustig op kamertemperatuur komen.
  3. Verhit een koekenpan met een klontje boter op hoog vuur.
  4. Strooi wat zout en peper op de medaillons.
  5. Bak de medaillons in ongeveer twee minuten per kant op hoog vuur rondom goudbruin.
  6. Klaar? Varkenshaas, waar de medaillons van gemaakt zijn, kan rosé gegeten worden. Als je ze liever wat meer doorbakken eet, kun je ze nog wat langer in de pan laten, bijvoorbeeld een minuut per kant extra. Het vlees is dan een beetje wit of lichtroze van kleur.
  7. Haal het vlees uit de pan en laat het onder aluminiumfolie even rusten.

Serveertip: Onze favoriet is een champignonroomsaus erbij. Klassiek, maar een heerlijke combinatie. Eet smakelijk!