Varkenskarbonade

Wat is varkenskarbonade?

Koopeenvarken.nl karbonade

Een varkenskarbonade wordt uit de rug of de schouder van het varken gesneden en bevat bot uit dat deel. De ribkarbonade wordt bij de rib weggesneden en de schouderkarbonade bij de schouder van het varken. Het vlees varieert in vet, omdat dit ook het geval is bij het varken. Niet elke karbonade uit de rug is bijvoorbeeld even vet. Karbonade is erg lekker voor op de BBQ, maar kan ook prima in de koekenpan bereid worden.

Koop pakket met varkenskarbonade

Bereiding varkenskarbonade

Varkenskarbonade
  1. Haal het vlees uit de vriezer en laat het ontdooien. Dit doe je door het de avond van tevoren op een bord in de koelkast te leggen. Heb je wat minder tijd? Leg het bevroren vlees dan in een pan met lauwwarm water, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 15 minuten is het dan ontdooid.
  2. Haal de karbonades een half uur voor het koken uit de verpakking. Leg ze op een bord, op het aanrecht. Zo kan het vlees rustig op kamertemperatuur komen.
  3. Verhit een koekenpan of braadpan met een klontje boter of twee eetlepels olie op hoog vuur.
  4. Leg de varkenskarbonade in de pan en bak het vlees kort op hoog vuur, tot beide kanten mooi bruin zijn.
  5. Zet het vuur nu laag en laat de karbonades nog 15 tot 20 minuten verder garen. Draai ze af en toe om.
  6. Haal de karbonades uit de pan en laat ze onder aluminiumfolie nog even rusten.
  7. Voeg als laatste nog wat zout en peper naar smaak toe.

Serveertip: karbonades zijn heerlijk bij de klassieker: aardappels, groente, vlees. Bijvoorbeeld met gekookte aardappels en spinazie.