Wilko & Hermien Kemp

Boeren: Wilko & Hermien Kemp Locatie: Kortenhoef Rassen: Groot-Yorkshire-Piétrain-Duroc

De boeren

Wilko en Hermien zijn al meer dan 30 jaar samen boer en hebben samen vier kinderen. Ze boeren in Kortenhoef in een veenweidegebied tegen een natuurgebied aan. Wilko en Hermien zijn de 5e generatie van boeren op de boerderij—een echt familie bedrijf!

De rolverdeling is simpel; Hermien melkt de koeien en Wilko doet al het andere. Hermien vindt het erg leuk om met koeien te werken en vertelt dat het haar rust geeft.

Een aantal jaar geleden hebben ze de keuze gemaakt om biologisch te gaan boeren voor de koeien en varkens. Hier is voor gekozen omdat ze al ontzettend extensief werkten en makkelijk de stap konden maken om biologisch te boeren. En ze zijn erg blij met de overstap!


"Tante Truus" en haar varkens

Naast de koeien en schapen (deze hebben ze nodig voor de natuurgebieden waar geen koeien mogen lopen) zijn ze 25 jaar geleden ook varkens als hobby gaan houden. De zeug is van het Groot-Yorkshire ras en heeft door Wilko en Hermien de naam “tante Truus” gekregen. Ze is 6 jaar oud en is een echt fenomeen in het dorp.

De varkens staat altijd buiten. Als ze willen kunnen ze in hun hok gaan liggen en hebben ze ten alle tijden uitloop naar buiten. Wilko en Hermien wilden graag gevlekte biggetjes hebben, dus hebben ze het Groot-Yorkshire ras gekruist met het Piétrain x Duroc ras. Het resultaat is een prachtige kruising dat een mooi goud kleurtje krijgt in de zon. Er komen regelmatig mensen kijken naar de varkens, en dat vindt de familie Kemp geweldig. Het is ook leuk voor de bezoekers om de varkens te kunnen onderscheiden van elkaar op basis van hun uiterlijk.


Ruimte en voeding

De dieren krijgen royaal de ruimte op de boerderij om te wroeten en zijn ongeveer 6 maanden oud. Als voer krijgen de varkens vers gras, kuilgras, appels, walnoten en krachtvoer van Lindenhoff. De appels en walnoten zijn van bomen uit de gaard van familie Kemp.


De boerderij

Wilko’s opa is ooit begonnen op de boerderij 'het Veldhoen'. De boerderij is vernoemd naar het landgoed in Baambrugge waar Hermien vandaan komt. De koeien stal en wagens waren gemaakt door Wilko’s opa. Wilko’s vader nam het bedrijf toen over en koos ervoor om de wagens weg te doen en in plaats daarvan zuivel te produceren en een boerderijwinkel te starten. Wilko is daarmee gestopt en heeft ervoor gekozen om alleen koeien, schapen en varkens te houden.

Boerderij 'het Veldhoen' in Kortenhoef is een prachtige varkensboerderij. Wilko en Hermien verwelkomen graag bezoekers op hun boerderij. Een bezoekje brengen aan deze boerderij is niet alleen leuk, maar ook erg leerzaam! Wil je een keertje langs? Stuur een mailtje naar vragen@grutto.com zodat we je hierbij kunnen helpen.