Niels en Bart Noordman

Boeren: Niels en Bart Noordman Locatie: Lemelerveld Ras: Duroc x Piétrain

DE BOEREN & BOERDERIJ

Broers Niels en Bart zijn opgegroeid tussen de varkens. Het familiebedrijf van familie Noordman ligt midden in het mooie Overijsselse Vechtdal.

Niels werkt samen zijn ouders op de boerderij. Na een zijstap gemaakt te hebben als vertegenwoordiger is hij blij dat hij nu volledig op de boerderij kan werken met de varkens. De kans is groot dat hij later de boerderij gaat overnemen. Bart is voornamelijk ‘s avonds en in het weekend op de boerderij te vinden en werkt daar buiten bij Rijkswaterstaat.

Een aantal jaar geleden verhuisden ze met het bedrijf en kozen ervoor om een nieuw soort varkensstal te bouwen en noemde het de Varkenshoff. Het is een prachtige stal geworden waar het welzijn van de varkens voorop staat. Het is een serrestal met een lichtdoorlatend dak waardoor de varkens een natuurlijke dag/nacht ritme hebben. Ook lopen de varkens wat eigenlijk bosdieren zijn, tussen het groen in de nieuwe stal. Er staan verschillende struiken en planten waardoor ze beschutting hebben. De stal zit ook vol met andere innovatieve oplossingen, zo doen de varkens hun behoeftes op de ‘wc’, een speciaal hiervoor ontworpen plek. Varkens zijn van nature zindelijke dieren en hierdoor blijft hun strooien bedje heerlijk fris. Het voer wordt verspreid over het stro zodat ze heerlijk kunnen wroeten naar hun eten. Wij vinden het een prachtige bedrijf en zijn enthousiast over hoe de broers naar de toekomst van het bedrijf kijken.

HET DIER & HET VOER

De varkens zijn een kruising van het Duroc en Piétrain ras. De Duroc staat bekend om hun mooie roodbruine vacht. Het vlees is donkerder (roder) dan je van ander varkensvlees gewend bent. Het vlees heeft meer intramusculair vet, wat de kenmerkende smaak veroorzaakt. De roze Piétrains varkens hebben van nature juist een laag vet percentage. De kruising van deze twee rassen geeft daarom smaakvol, mals en sappig vlees. In de stal is het een mooi gezicht alle bonte varkens. De biggetjes worden geboren in een groep en blijven hun hele leven gezellig bij elkaar.