Boer: Maarten Jansen Locatie: Zuidwolde Ras: Mangalica

De boer

In Zuidwolde heeft oerboer Maarten een systeem waar alle dieren een rol vervullen. Zijn Mangalica varkens, Black Angus koeien, en schapen hebben een mooi leven. Want zoals Maarten het heeft geleerd van zijn oma: “dat proef je in het vlees.”

Zij heeft hem geleerd dat mensen terug komen als iets smakelijk is. En dat is volgens hem het belangrijkste. Zijn dieren zoeken hun eigen aroma, en maken daarmee iets wat echt lekker is. En dat is uiteindelijk wat zo veel voldoening geeft volgens Maarten. “Ik vind dat je een dier niet meer kunt respecteren dan er mooie producten van te maken, waar mensen ook van kunnen genieten.” Aldus, onze oerboer.

Het ras

Mangalica, Mangalitza, Mangalisa oftewel wolvarken: een oud continentaal spekvarken uit Hongarije. Het ras ontstond in een tijd en in een streek waarin roomboter te exclusief was en olijfolie niet verkrijgbaar was. Het fokdoel was daarom een mooie spekopbrengst. De spekafzetting in de Mangalica zorgt voor een fijne dooradering van het vlees en maakt dat erg smaakvol.

Het voer

Volgens boer Maarten moet een dier kunnen groeien op voedergewassen die in zijn directe omgeving worden verbouwd, zoals haver en gerst. Gewassen die passen bij de natuur van het dier. Het dier voelt zich er prettiger onder, en het vlees krijgt veel meer karakter. Verder krijgen ze ook gemaaid natuurgras en reststroom producten te eten zoals wortels, tomaten en zuurkool.

De boerderij

Boerderij 'Mangalicahof' in Zuidwolde is een biologische boerderij. De boerderij bestaat uit 60 hectaren grond in Drentse natuurgebieden. Deze worden verschraald door het natuurgras te maaien en af te voeren. Dit natuurgras gebruikt boer Maarten o.a. als strooisel. Op deze manier maken landbouwers al duizenden jaren de esgrond vruchtbaar, vandaar ook de naam 'oerboer'!

Wil je een keertje langs bij de boerderij? Stuur een mailtje naar vragen@grutto.com zodat we je hierbij kunnen helpen.

Meer weten over de oerboer uit Zuidwolde? Bekijk hier een filmpje over Maarten Jansen op NPO Start.