Jaap-Jan Ras

Boeren: Jaap-Jan Ras Locatie: Den Bommel Ras: Husumer

DE BOER & BOERDERIJ

In het Zuid Hollandse Den Bommel werken 2 generaties Ras samen op het mooie familiebedrijf waar ze een melkveehouderij combineren met akkerbouw. Er staan zo’n 270 melkkoeien, op de akkers verbouwen ze onder andere bieten, uien en aardappels en sinds kort is Jaap-Jan begonnen met het houden van varkens.

Trots praat boer Jaap-Jan over het bedrijf, en dan vooral over het melkvee en de varkens, want de dieren zijn toch wel het mooiste onderdeel van het boeren. Jaap-Jan kijkt met een frisse blik naar de toekomst en hoe hij op een goede en verantwoordelijke manier kan boeren. Hij vindt het een mooie uitdaging om steeds nieuwe manieren te vinden om gezonde producten te leveren, goed met het vee en het land om te gaan en zo steeds natuur inclusiever te gaan boeren. En daar houden wij van! In de stallen lopen er kippen tussen de koeien, naast de eieren die ze geven zorgen ze ook voor dat er in de zomermaanden bijna geen vliegen zijn. Ze scharrelen namelijk door de stallen en eten alle eitjes en larven op, een mooie natuurlijke oplossing. Ook het mest van de koeien wordt optimaal benut. Want naast dat ze het gebruiken om de bodem te verrijken, wordt er door middel van een vergister ook aardgas uit onttrokken. Hiermee kunnen ze ongeveer 120 huishoudens van groen gas voorzien. Zo heb je groen gras en groen gas!

HET DIER & HET VOER

Jaap-Jan houdt mooie roodbonte Husumers. In de winter hebben deze een dikkere vacht waardoor ze prima tegen de kou kunnen en ze het hele jaar buiten lopen. Het strook land waar de varkens op lopen is opgedeeld in verschillende percelen, zo hebben de varkens iedere keer een nieuw stuk weiland om te lopen en in te wroeten. Varkens zijn een mooie schakel in het boerenbedrijf, zo eten ze met alle liefde het voer op wat de koeien niet meer lusten en zo gaat er niets verloren op de boerderij.

Het roodbonte Husumer-varken is een zeldzaam varkensras. Het zijn prachtige dieren, robuust met hangende oren en een grote witte band over het rode lijf. Vroeger waren ze erg populair in Denemarken vanwege de vergelijking met de rood-witte Deense vlag. Het vlees van de Husumer is heel mooi gemarmerd en heerlijk van smaak.