Henk & Maria Flippo

Boeren: Henk & Maria Flippo Locatie: Waddinxveen Ras: Baambrugs varken

Je kunt wel zeggen dat het houden van varkens boer Henk met de paplepel is ingegoten! Want op de avond dat Henk geboren werd moest de huisarts zijn vader uit de varkensstal trekken. Er was namelijk ook een zeug aan het bevallen. Volgens boer Henk is hij toen ‘besmet’ met de liefde voor varkens. Al op jonge leeftijd was hij tussen de varkens te vinden en zorgde hij voor de varkens van zijn vader. Zijn memorabele eerste ‘eigen' varken kreeg hij op zijn dertiende en rond zijn twintigste nam hij het helemaal over van zijn vader.

Na jarenlang varkens te hebben gehouden op de 'reguliere’ manier, gooide hij een aantal jaar geleden het roer om. Hij wilde weer terug naar hoe hij 50 jaar geleden varkens hield. Waar de varkens de ruimte hadden om rond te lopen en de tijd kregen om te groeien. Hij kwam via via in contact met één van onze andere boeren (Joëlle te Voortwis) en besloot om Baambrugse varkens te gaan houden. De stal werd uitgebreid met een mooie vrije uitloop, waar de biggen lekker buiten kunnen lopen.

Op de boerderij van Henk en Maria mogen de biggen na geboorte lang bij hun moeder blijven, pas na 9 weken worden ze apart gezet. Boer Henk heeft oog voor al zijn biggen en varkens, maar voor de extra kleine biggetjes doet helemaal zijn best! Want als die door een beetje extra zorg goed meekomen met de rest is Boer Henk trots. Daar doe je het toch voor! Boer Henk houdt alleen nog maar Baambrugse varkens. De dieren krijgen een speciale samengestelde voeding van granen, maar krijgen af en toe wat ook wat brood van de lokale bakker. Ze lopen op stro waar ze lekker door kunnen heen wroeten en kunnen naar buiten wanneer ze willen.

In de stal van Boer Henk staat altijd gezellig de radio aan. Volgens hem blijven de varkens daar rustiger door. Ze zijn minder nerveus en schrikken niet als er mensen de stal in komen. En dat gebeurd nog wel eens! Want het feit dat er varkens buiten lopen en in de modder wroeten doet menig fietser van zijn fiets stappen. Henk en Maria krijgen vaak leuk reacties en complimenten over de manier waarop zij varkens houden. En dat is logisch, wat wat is er nou leuker dat een varken in een modderpoel zien wroeten!