Biologisch varkensvlees

Liefde voor het varken en de natuur. Maar ook: weten waar je vlees vandaan komt

Biologisch vlees eten is een term die al een hele tijd gemeengoed is. Het begrip wordt in Nederland gekenmerkt door een aantal keurmerken. Deze keurmerken creëren voor veel mensen duidelijkheid over het dierenwelzijn van het vlees dat ze eten en de keten er omheen. Naast een goed leven voor de dieren betekent biologisch ook een gezonder stukje vlees. Toch zijn de biologische keurmerken slechts stempels op ons voedsel en weten we ondanks de groene vinkjes nog maar weinig over waar ons vlees vandaan komt.

Wat betekent biologisch?

Biologisch varkensvlees komt van varkens die een goed leven hebben gehad. Ze hebben meer ruimte dan op een gangbare boerderij gebruikelijk is (namelijk minimaal 2,5 m² per zeug), ze krijgen biologisch voer en geen preventieve antibiotica. Ook gebruiken de boeren geen genetische modificatie en moeten de varkens naar buiten kunnen lopen (op een verharde vloer, geen rooster). Kern is dat de varkens zich natuurlijk moeten kunnen gedragen. Het EKO-keurmerk en het Europees biologische keurmerk geven aan dat het voedingsproduct van biologische landbouw komt.

Wat is nog meer belangrijk?

Bij een keuze voor producten die goed voor de natuur en het leven van het dier zijn is nog meer belangrijk. Zoals al genoemd in de inleiding, biedt het biologische keurmerk geen inzicht in waar het vlees vandaan komt. Het vlees in de supermarkt komt van een anoniem varken, die anoniem is geslacht en wordt verkocht. Ondanks een keurmerk, weet je niet precies wat het varken gegeten heeft en waar het varken heeft gestaan. Ook zegt dit keurmerk niks over het slachten. Een varken ervaart zeer veel stress tijdens transport en in een nieuwe omgeving (zoals een slachterij). Naast het feit dat dit niet fijn is voor het dier, is het ook niet fijn voor de smaak van je vlees. Benieuwd op welke manier je erachter kan komen hoe het varken die je eet echt geleefd heeft? Koop je vlees direct bij de boer!

Diervriendelijk varkensvlees kopen

Koopeenvarken.nl heeft niet-biologisch gecertificeerde boerderijen. De boeren op onze boerderijen hebben net als biologisch gecertificeerde boeren een hart voor het dier en de natuur. De varkens hebben een goed leven, komen veel buiten en krijgen geen onnodige antibiotica. Het verschil met biologisch zit in het voer. De varkens eten onbewerkte groente en fruit, noten en krachtvoer van de Lindenhoff, in plaats van biologisch voer. De enige reden dat de varkens geen biologisch keurmerk hebben, is dat we een variatie aan voeding geven en geen gecertificeerd voer.

De dieren van Koopeenvarken.nl komen rechtstreeks van een boer uit Nederland. Wij staan voor traceerbaarheid en kwaliteit. Op onze site kom je alles te weten over je vlees. Waar heeft het varken gestaan? Wat is zijn ras? Hoe(lang) heeft hij geleefd? Wat kreeg hij te eten? Pas als het varken helemaal verkocht is, wordt hij geslacht. Dit gebeurd op een manier dat zo min mogelijk stress geeft aan het varken. Het varken blijft een aantal dagen wennen aan het slachthuis en de slachter, die het dier goed behandelt. De smaak van het vlees heeft alles te maken met wat het dier zelf heeft gegeten en hoe ontspannen het dier heeft geleefd.

KIES JOUW PAKKET

Varken Pakket

  • 11 heerlijke producten
  • Van goed gehouden weidevarkens
  • Pakketten van 3,9 of 7,9 KG
100%
766949 NL

Koe Pakket

  • 11 heerlijke producten
  • Van alles wat
  • Pakket van 6,3 KG
100%
Cow
LOT 1508
0%
100%

Kip Pakket

  • 7 heerlijke producten
  • Van alles wat
  • Pakketten van 4,5 KG of 6,0 KG
€74,95 Bekijk Kip Pakket